קח אותי ישר למתכון >
למתכון בתמונות >
פלאפל ניתן להכין ממגוון רחב של קטניות או שעועית שעברו השרייה בהתאמה לסוג חומר הגלם, כגון: שעועית אדומה, שעועית מש, עדשים ירוקות ועוד. המקור הוא ככל הנראה ממצריים שם הוכן מגרגירי פול באזור המאה ה-11.
הפלאפל מגרגירי חומוס בטיגון נחשב לאחד מ”המאכלים הלאומיים” של ישראל, למרות שמקורו במטבח המזרח תיכוני. התפשטות הפלאפל לאגן מזרח הים התיכון הביא למעבר לגרגירי חומוס כחומר גלם עיקרי.
במתכון שהכנו לכם כאן נעשה שימוש בעדשים ירוקות. זמן ההשריה הנדרש הוא שעה בלבד ולכן ניתן להיות הרבה יותר ספונטניים מאשר עם חומוס שדורש לפחות לילה השרייה. בנוסף ניתן להכין באמצעות אפייה בתנור שמקצרת את זמן העבודה ואת המורכבות של הכנת הפלאפל (ללא שמן לטיגון עמוק).
במבחן הטעימה – הילדים שלי לא שמו לב כלל להבדל מול פלאפל רגיל והקציצות חוסלו באותו קצב כמו פלאפל מגרגירי חומוס.
למתכוני פלאפל נוספים בטיגון או באפייה עם עדשים >
השריה
שוטפים את העדשים ומשרים במים למשך שעה לפני הכנת התערובת.
אפשר גם להשרות למספר שעות ואז לסנן ולהנביט למשך 3 ימים את העדשים. ההנבטה מעלה את הערך התזונתי, משום שאחוז חומרי התשמורת שקיים בזרע המקורי ירד וחומרים אחרים, כמו ויטמינים וחלבון, שנמצאים בזרע הופכים להיות זמינים יותר לעיכול. לאחר מכן ממשיכים עם המתכון המקורי.
מרכיבים
למעט הקטניות מטרת המרכיבים הנוספים היא תיבול או התאמת מרקם הקציצה לטעם האישי (יציבות או אווריריות). לצורך אחידות התערובת ניתן להכניס למעבד מזון מחצית מכמות הקטניה, את כל המרכיבים להכניס במרכז ומעליהם את יתרת הקטניות. העיבוד במעבד מזון יהיה עד שהתערובת מקבלת נראות אחידה הדומה לזו של בורגול.
קמח החומוס (או קמח רגיל או פירורי לחם) נועדו בעיקר לצורך ייצוב הקציצה – אבל הוספת יותר מדי קמח עשוייה לייצר קציצות יבשות ודחוסות מדי. סודה לשתייה נועדה לצורך מתן אווריריות לקציצה.
בסיום מעבירים לקערה ולשים את התערובת טוב על מנת להוציא מגרגירי החומוס לתערובת חלבונים המשתמשים בתור מייצבים לקציצה. מנסים להכין קציצה ולראות שהיא יציבה. אם אינה יציבה מספיק מוסיפים מעט קמח חומוס בהדרגה.
הכנת הקציצות
אפשר לקרוץ קציצות ביד או בעזרת כף, אולם מומלץ לקנות כלי להכנת פלאפל שזמין כמעט בכל חנות כלי בישול כיום. הכלי הוא בצורה של מקבל שבקצה שלו דיסקית עבה. את המשטח של הדיסקית נשמן מעט בתחילת העבודה ואז נמשוך למטה ונחזיק באמצעות ידית קטנה בעזרת האגודל. נמלא בעזרת כף ממלית הפלאפל וכשעוזבים הקפיץ דוחף את המשטח החוצה ואיתו קציצת פלאפל מוכנה לפעולה.
נכין תבנית אפיה עם נייר אלומיניום ומעליו נייר אפייה. נקרוץ את הקציצות ונסדרן על התבנית באופן אחיד.
זמן האפייה תלוי בתנור וידרוש 15-25 דק’. חשוב לבצע בקרה כדי שהקציצות יאפו באופן אחיד אך לא יאבדו מעסיסיותן.
מומלץ לאכול טרי אבל אפשר גם לשמור במקרר במשך מספר ימים ולאחר מכן להוציא ולחמם בטוסטר.
את אותן קציצות פלאפל ניתן בטיגון או מגרגירי חומוס – למתכוני פלאפל נוספים >.
מצרכים
- 2 כוסות עדשים ירוקות
- 2 כפיות כמון
- כפית פלפל אנגלי
- כפית כוסברה יבשה
- כפית מלח
- 4-6 שיני שום
- 2 בצלים
- כף סודה לשתייה (לטיגון או אפייה) / שקית אבקת אפייה (לאפייה בלבד)
- 3-5 כפות קמח חומוס (או קמח חיטה או פירורי לחם) לייצוב הקציצה – עדיף להתחיל עם מעט
- 2 כפות שמן זית
- אופציונאלי
- צרור פטרוזיליה שטוף וקצוץ דק
- צרור כוסברה שטוף וקצוץ דק
הכנה
- לשטוף את העדשים
- להשרות את העדשים לשעה במים
- להכניס למעבד מזון מחצית מהכמות
- מוסיפים את כל התבלינים, סודה לשתיה וקמח חומוס
- מוסיפים מעליהם את יתרת העדשים
- מעבדים עד שהתערובת מקבלת נראות אחידה הדומה לזו של בורגול או קוסקוס
- מעבירים לקערה ולשים (הסבר למעלה)
- מכינים קציצה ביד ובודקים שהיא יציבה (אם לא אפשר להוסיף מעט קמח חומוס)
- מכינים תבנית עם נייר אפיה
- קורצים קציצות מהתערובת ומסדרים באופן אחיד בתבנית
- אופים בחום של 180°
- לאחר כ-10 דק’ אפייה נשלוף את התבנית ונזליף מעט שמן זית מעל כל קציצה
- לאחר 5-15 דק’ נוספות של אפייה (בהתאמה לסוג התנור) נוציא ונצנן