מג’דרה מש

מג’דרה מש

קח אותי ישר למתכון >
למתכון בתמונות >

מנת פתיחה לטבעונות

אחת משיטות התזונה שניסיתי עם השנים הייתה טבעונות בעיקר בשל היתרונות הבריאותיים הרבים שנקשרו אליה במאמרים וספרים שקראתי.

באופן כללי אני מאמין באבולוציה ולא ברבולוציה וכמו בכל ניסיון חדש אני מתחיל באב טיפוס מצומצם ומתקדם בצעדים הולכים וגדלים. העמקתי בלימוד מתכונים שונים תוך כדי תנועה על מנת לשמור על אחד העקרונות הכי חשובים עבורי – מינימום מזונות מעובדים. התחלתי ביום טבעוני בשבוע, שהתרחב בהדרגה לשלושה עד שבעה ימים מלאים ומגוונים. 

יתרונות הטבעונות לצד הגיוון

כיום אני משתדל לשלב שבוע טבעוני מגוון כל 4 עד 6 שבועות. מצאתי לתחושתי שהסבב הזה עבורי מאפשר “איפוס” ו”ניקוי” של הגוף. אלרגיות שנעלמו כלא היו לצד תחושה קלה יותר בגוף ותמיכה בימים של אימונים אינטנסיביים. בתקופות הראשונות שהקפדתי על 3 ימים טבעוניים בשבוע היה גם בונוס של ירידה במשקל (למרות שזו לא הייתה הכוונה) בזכות השילוב עם אימוני הטאי צ’י.

עם זאת, בשל העובדה שאני מתאמן לא מעט לצד אורח חיים מודרני של עבודה ומשפחה – אני מנסה לשלב את הטוב מכל העולמות. טבעונות לשבוע בין לבין תזונה רגילה ומגוונת הכוללת גם מוצרים מהחי באופן מאוזן. זאת, על מנת להימנע משימוש במזונות תעשייתיים וכן מחסרים תזונתיים מסויימים, שאופייניים לחלק מאלו שבוחרים בתזונה ללא מקורות מהחי.

מג'דרה מש

השראה משלושה מקורות

המנה המדוברת נוצרה בתקופה הראשונה של הניסיונות. מדובר במנה שפיתחתי עם הזמן ואני מאוד אוהב לאכול יחד עם סלט בתור ארוחת צהריים. היא משביעה מאוד וטעימה ומהווה פעמים רבות הבסיס המרכזי לשבועות הטבעוניים שלי.

ההשראה למנה הזו באה משלושה מקורות שונים שהתמזגו למנה אחת: המג’דרה הקלאסית עם עדשים חומות, מרק הריז (אורז) ומש העיראקי והמקור האחרון היה דיאטת אביב סינית.

מטרתה של דיאטת האביב הסינית היא ניקוי הכבד מרעלים שהצטברו בחורף לפני בוא האביב. הכרתי אותה בזכות מטפל השיאצו שלי, מנשה, שהיה אחד השערים החשובים שלי לרפואה הסינית. בלי להיכנס לפרטים הדיאטה מתבססת על אכילת מש ואורז מלא שמבושלים בנפרד לצד ירקות ירוקים (רצוי אורגניים) וללא תיבול ובהדרגה נוספים מאכלים שונים עד שחוזרים בהדרגה לתזונה רגילה. למדתי ממנה על סגולות המש ושאבתי ממנה השראה רבה. שילבתי אותה בגישה שלי – שינויים הדרגתיים שאפשר לשלב באופן שוטף וניתנים לשימור לאורך זמן.

אפונה סינית

המש (או מאש) המכונה גם אפונה סינית או mung bean היא שעועית מבחינה בוטנית. עם זאת, מבחינת בישול  היא דומה יותר באופן מפליא לעדשים ולא לשעועית אדומה או לבנה שדורשות השרייה ובישול ארוכים. דרך אגב, המש המונבט הוא למעשה מה שמכנים בסופר נבטים סיניים. מכינים ממנו גם איטריות דקות ושקופות שנמצאות בשימוש במטבח המזרח אסייתי.

חשוב מאוד לשטוף היטב המש והאורז ואז להשרות כל אחד בנפרד למשך חצי שעה או שעה במים. ההשרייה מקצרת את זמן הבישול ומקלה על העיכול.

בניגוד לאורז או פסטה את העדשים ואת שעועית המש מבשלים תחילה במים ללא מלח על מנת שיתרככו מהר יותר. לכורכום יש תכונות אנטי דלקתיות חשובות והכמון עוזר בהקלת העיכול של עדשים, קטניות וגם המש. 

מומלץ לאכול יחד עם סלט כמו כל מג’דרה קלאסית. מאוד משתלב עבורי בטעמים להוסיף גם חמוצים ביתיים מסוגים שונים כמו סלק מוחמץ או טורשי עיראקי (חמוצים צהובים) כמו אלו שמכינה שושי חמותי.

מצרכים

  • 1 כוס מש
  • 1 כוס אורז בסמטי מלא
  • 5.5 כוסות מים
  • 1.5 כפיות מלח (רצוי מלח אטלנטי גס)
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית כמון
  • פלפל שחור גרוס
  • 5 שיני שום

הכנה

  • לשטוף מש ואורז מלא בנפרד ולסנן
  • להשרות מש ואורז בנפרד במים 1/2 שעה עד שעה לשטוף ולסנן
  • להרתיח מים
  • להכניס את המש להביא לרתיחה במכסה פתוח
  • להסיר את הקצף ואז להנמיך אש ולכסות במכסה. לבשל כ5 דקות
  • להוסיף את האורז ולהביא לרתיחה
  • להוסיף מלח, כמון, כורכום ופלפל שחור ולהביא לרתיחה
  • להנמיך אש – בשלב זה חשוב להשתמש בלהבה הכי קטנה ובעוצמת אש הכי נמוכה
  • לבשל כ-10 דק’
  • להוסיף שום כתוש
  • לבשל על אש נמוכה עוד כ-40 דק’ לספיגת המים או עד שהאורז מוכן (תלוי בסוג האורז)
דילוג לתוכן