אתר קונג פוּד נולד כדי לשתף מתכונים ומחשבות על שתי אמנויות חשובות ועתיקות – בישול ותנועה ועל הקשר שלהן לאורח חיים בריא. בתור השף הביתי וכמתרגל קבוע של טאי צ’י וצ’י קונג אני חווה בכל שבוע את החשיבות הרבה של השילוב בין הנושאים כאמצעי בסיסי וחשוב לשיפור בבריאות האישית.
בכמעט כל מסגרות החיים שלי נתקלתי באנשים רבים שסטרס הינו חלק בלתי נפרד מאורח החיים המודרניים עבורם, לצד נטייה לאכול יותר מכפי הצורך או לאכול מאכלים שאינם בהכרח מהווים אבני בניין טובות לגוף ובמקביל לאלו מקיימים פעילות גופנית מועטה אם בכלל בין המעלית בבית או בעבודה לבין המכונית בחניון. על הרקע הזה אחת ההגדרות הכי מייצגות לטעמי לפירוש המונח בריאות – היא ראשי התיבות שטבע הרמב”ם: “בולם רוגזו יפחית אוכלו ויגביר תנועתו”.
- “בולם רוגזו” – להפחית את הלחץ והחרדות. “נפש בריאה בגוף בריא” אם תרצו.
- “יפחית אוכלו” – לפי הרמב”ם איכות המזונות שלנו משפיעה על מצבנו הבריאותי והנפשי – חלק ניכר מהמחלות לטענתו נובעות מאכילה מרובה או מאכילת מאכלים לא טובים – “עשה מזונותיך תרופותיך ולא תרופותיך מזונותיך”.
- “ויגביר תנועתו” – נדבך חשוב וחיוני בשמירת אורח חיים בריא הינו שילוב של פעילות גופנית, המאפשרת גם שמירה על משקל ותפקוד תקין של מערכות הגוף.
שתי אומניות סיניות עתיקות – צ’י קונג וטאי צ’י צ’ואן – משמשות עבורי ועבור רבים בארץ ובעולם כאמצעי יעיל עבור הנושא הראשון והאחרון. הבישול הביתי כאמצעי לשיפור התזונה האישית והמשפחתית והתאמתה לצרכים של הגוף.
מי אני
שמי אבי – שף, מדריך מוסמך לאומנויות לחימה ומדריך ומטפל מוסמך בצ’י קונג.
חובב אוכל ביתי מאז שאני זוכר את עצמי – בין היתר בזכות אמא שתמיד דאגה לארוחות צהרים ביתיות וחמות עבורי ולעיתים קרובות גם לחברים טובים שרצו להצטרף.
לפני 17 שנים קיבלתי מתנה – חבר לעבודה (תודה חזי!) יזם חוג טאי צ’י – שעה אחת אחרי הצהריים בכל יום שלישי. לשיעור הניסיון לא הגעתי כי הייתי בתקופה עמוסה מאוד ולא היה לי זמן. לשיעור הראשון שכנעו אותי להגיע – ואז הבנתי איך הוא דווקא פינה לי זמן יקר. השיעור היה מאז הפסקת התרעננות שטענה אותי ואפשרה לי להמשיך לעבוד, כאילו קמתי משינה מרעננת. המשכתי לתרגל גם בבית ושמתי לב לשיפור גם בהורדת תחושת העומס והלחץ בעבודה. המתנה הזו ליוותה אותי בצמתים רבים בחיים של התפתחות אישית. היום אני מתרגל באופן קבוע במרכז הישראלי לטאי צ’י, מדריך מוסמך לאומנויות לחימה-בסיס (טאי צ’י) מטעם בי”ס הבינלאומי לאומנויות לחימה – קארטה דו וכן מדריך ומטפל צ’י קונג רפואי מטעם מדיקל צ’י קונג ישראל (המכללה הישראלית לאומנויות פנימיות).
עוד כילד קטן זכיתי לגדול בבית בו אוכל מושקע וטעים תמיד היה חלק מהפסקול של החיים. אימי, בשלנית בחסד, תמיד ידעה להכין את המטעמים מהמטבח הסורי/לבנוני שחיכו לי (ולחברים) אחרי בית הספר, נתנו את הגוון המיוחד לחגים והיו הבסיס הקולינרי שלי. בהמשך לפני כ-15 שנים קיבלתי מתנה מאשתי – קורס בישול מקיף ב”לגעת באוכל”. אחרי שנים של למידה עצמית, ניסוי וטעייה במטבח בתור הבשלן הביתי העיקרי – קיבלתי כלים רבים ועקרונות חשובים שאפשרו לי בהמשך גם להרחיב את הלמידה העצמית בכל תחום קולינרי שהתעניינתי בו.
בשנים האחרונות החלטתי שאני רוצה לחלוק את המתנות הללו ולעזור לאנשים שצריכים אותן. אתר זה הוא חלק מהדרך שבה בחרתי לשתף בידע הרב שנצבר עם השנים.
מקונג פו לקונג פוּד
צ’י קונג (Qi Gong או Chi Kung, בסינית 氣 功) – הינה אמנות ריפוי בתנועה, שמהווה חלק מבסיס הידע של הרפואה הסינית ומטרתה טיפוח של אנרגיית החיים. קונג (או גונג Gong, בסינית 功 ) פירושו – מיומנות או עבודה; צ’י (qi או chi, בסינית 氣 ) היא אנרגיית החיים בראייה של הרפואה והפילוסופיה הסינית. כלומר צ’י קונג הינה פעילות גופנית שמיועדת להשגת מיומנות בהנעת אנרגיית החיים. שם זה יחסית מודרני וקדם לו הביטוי “דאו יין” (Tao/Dao Yin, בסינית 道賢) – שפירושו שחרור וזרימה (יין) בדרך הטבע. המדובר באוסף של תרגילים שמבוצעים כמדיטציה במנוחה או בתנועה.
טאי צ’י צ’ואן (טאי ג’י צ’ואן, Tai Chi Chuan או Tai Ji Quan, בסינית 太極拳 ) – טאי צ’י – הוא הסמל המוכר של יין-ויאנג, שמייצגת את האיזון וההרמוניה בין ניגודים בתנועה בלתי פוסקת – פירושו המילולי הוא “הנשגב האולטימטיבי”. צ’ואן פירושו אגרוף . טאי צ’י צ’ואן – הינה אומנות לחימה סינית פנימית, שמתמקדת בהנעת הגוף ושימוש בכוח שנובעת משחרור וזרימה של הגוף, בניגוד לאומניות לחימה חיצוניות שמתמקדות בהפעלת כוח נגד כוח. תרגול של טאי צ’י בבסיסו הינו צ’י קונג לכל דבר ובהמשך הדרך מתלווה באימוני זוגות המאפשרים לבחון עקרונות בתנועה ולהתקדם בהמשך לשלב אומנות הלחימה.
קונג פו (Kung Fu, בסינית 功夫)– פירושו המילולי הינו מיומנות גבוה, אותה ניתן להשיג במגוון תחומים ובפרט באומנויות לחימה. מדוע הביטוי משוייך בתרבות המערבית בתור שם לאומנויות לחימה? סינים רבים היגרו לארה”ב לאחר עליית המשטר הקומוניסטי התאמנו בין היתר בטאי צ’י או באומניות לחימה פנימיות (או שו, wushu, בסינית 武術 ). אגדה אורבנית מספרת שכששאלו אותם “מה זה?” הם ענו “קונג פו” – כלומר תרגול במיומנות גבוהה – והשאר הוא היסטוריה.
לפני מספר שנים הסברתי לבני הגדול את המשמעות של קונג פו . לאחר כעשר שניות של מחשבה, בהן יכולתי לראות מבעד לעיניו את גלגלי השיניים שפועלים מאחור – הוא ענה ללא היסוס “אז אתה אבא – קונג פוּד” – עם מיומנות גבוהה באוכל. כשהגעתי להקים את האתר הזה – השם עלה שוב למחשבותי והחלטתי לאמץ את הרעיון כחיבור בין עולמות הרוגע והתנועה לעולם הבישול.