כשמתאמנים לאורך זמן חשוב לשלב גם את הזיק הילדותי שקיים בכולנו כדי לגוון את האימון ואת שעות הבישול במשחק מסוגים שונים, שהופך את שניהם לסוג של מדיטציה בתנועה
זוכרים את התחושה שהייתם ילדים והתנדנדתם על הנדנדה השכונתית. השמחה שהציפה כל תא בגוף עם תחושות הכח, שמושך אותנו למעלה ואז נחלש כשמגיעים לקצה כדי להתגבר בכיוון ההפוך. כשהיינו ילדים עוד לא היו נדנדות משוכללות עם מעקה בטיחות כך שאנחנו היינו אחראים על האיזון הדק כדי לזרום עם הכוח שמדביק אותנו למושב כך שלא יעיף אותנו ממנו.
כל יום חיכינו לבילוי ולמשחק מחוץ לבית הספר. בתקופה ההיא הגינות לא היו שיא התחכום. לא היו מתקני משאיות משולבים בקירות טיפוס מפונפנים. במקרה הטוב – שילוב של כמה קורות מתכת או עץ עם צמיגים ממוחזרים והעירייה לא תמיד הקפידה על כל דרישות התקן. כך שתמיד הייתה האפשרות ששרשרת תתנתק לה פתאום בנקודה חלשה (וזה באמת קרה לי פעם אחת :). אבל לא פחדנו… כי למה לנו לבזבז את דקות האושר עם דאגות.
אחת מהתובנות שהגעתי אליהם לאחר אימון לאורך זמן היא שחשוב לשלב גם את הזיק הילדותי שקיים בפנים כדי לגוון את האימון ואת שעות הבישול במשחק מסוגים שונים, שהופך את שניהם לסוג של מדיטציה בתנועה.
האימון כמשחק
לאחר כמה חודשים של אימון בצ’י קונג או בטאי צ’י חשוב לשלב אימון של 5 דקות או רבע שעה ביום. בכל יום כדאי לשלב תרגילים שאנו מתחברים אליהם יותר או שעושים לנו טוב. בכל תרגיל ניתן לשחק על ידי מיקוד תשומת הלב בעקרונות שונים שנמצאים בבסיס של האימון – שחרור, נשימה, יציבה, שווי משקל ותנועה מהמרכז.
ככל שמתקדמים יש יותר חשק לאימונים בבית ואז חשוב מאוד לגוון את האימון. בשלב הזה מכירים יותר סדרות תרגילים וחשוב לתרגל גם כדי לא לשכוח, אבל זה רק תירוץ צדדי שלא יעמוד לבדו. ניתן לשלב תרגילים שונים או לנסות סדר שונה לאימון (כמובן אחרי חימום מסודר). אפשר לערוך סבב שבועי / דו-שבועי של התרגילים השונים שאנו מכירים או להקצות שבוע ממוקד לתרגיל שקיבלנו עליו דגשים מהמדריך במסגרת האימון הקבוצתי האחרון. בשלב הזה מעבר על העקרונות באימון מקבל חשיבות רבה אף יותר – בכל עיקרון בנפרד ובשילוב של כל העקרונות יחד.
עונות השנה
בהקשר הזה חשוב להזכיר את עונות השנה בתור עוגן חשוב לגיוון. בחורף חשוב להקדיש יותר זמן לתרגילי חימום לפני תחילת התרגול, וייתכן שנבחר בתרגילים שעוזרים לנו להתחמם מהר יותר כדי להכין את השרירים הגידים והמפרקים לאימון בטוח יותר. בקיץ ייתכן שנבחר לפזר את התרגול למספר תרגולים במהלך היום או לשנות את שעות התרגול בהתאם לעומס החום.
צריך לזכור שבכל יום אנו קצת שונים מימים אחרים – ולעיתים דווקא תרגול קבוע – מאפשר לנו לבחון את עצמנו ולהבין שכדאי לשים דגש על תרגיל או עקרון מסויים שיכול לעזור לנו יותר. לפעמים אנחנו קמים בבוקר עם שרירים תפוסים אז נתמקד בעקרונות של נשימה ושחרור ונשלב יותר תרגילים שמניסיון העבר שלנו עוזרים לנו להתחיל יותר טוב את היום.
אז המשחק באימון יכול לעזור לנו לשמור על עניין לאורך זמן, הגיוון מאפשר לגוף להתחזק בדרכים שונות – שני אלו תורמים רבות לריכוז באימון, שמאפשר לשפר את הקואורדינציה ובעיקר עוזר לנו להתמקד ולהפוך את האימון לסוג של מדיטציה, שמשאירה בחוץ את יתר העולם לשעה אחת. כך מסיימים את האימון רגועים יותר כאילו אנחנו אחרי שינה מרעננת.
המשחק בבישול
כל הדברים הללו נכונים גם כשאנחנו במטבח. לאורך זמן כולנו מאגדים את המתכונים הקבועים שקל לנו להכין מהר גם בשבועות עמוסים. מצד שני – אם מתמקדים רק בהם אנחנו עשויים למצוא את עצמנו מצמצמים יותר ויותר עד שאנו מאבדים עניין בבישול ומאבדים את הגיוון בתזונה – גיוון שחשוב מאוד לצורך שמירה על בריאותנו.
חשוב להתאים את הבישול לעונות השנה גם מבחינת חומרי הגלם בעונתם וגם מבחינת סוגי המנות והבישול. בקיץ נשלב מאכלים קלים יותר ומהירי הכנה כי קשה לעמוד בחום ליד הכיריים או התנור וגם לגוף יותר קשה לעכל מאכלים כבדים כשאנחנו יותר בתנועה. בחורף נשלב מאכלים עם בישול ארוך ותבלינים מחממים וכמובן מרקים שעוזרים לגוף לעבור את החורף בשלום (בעיקר מרק העוף – הפניצילין היהודי).
היכרות עם חומרי גלם
משחק עם חומרי גלם הוא דרך חשובה מאוד להכיר את חומרי הגלם השונים כדי שנוכל לתת להם את הכבוד הראוי במנות מסוגים שונים – מבלי שהם יאבדו בבליל של טעמים מסוגים שונים. לדוגמא בעבר התלהבתי מאוד מהארטישוק הירושלמי. לצורך היכרות ראשונה התחלתי עם אידוי להכרת הטעמים הבסיסיים כמו שאנחנו מכינים ירקות שורש לתינוקות בני חצי שנה. המשכתי באפייה עם שמן זית ולאחר מכן עם שום או תבלינים ובבישול מרקים שונים בהם הוא המרכיב העיקרי. רק לאחר שהכרתי את החיוניות שלו העזרתי לשלב עם חומרי גלם אחרים באופן בו הדומיננטיות שלו תקבל צורות שונות. כך נוכל להעצים את יכולותינו בתור שפים ביתיים וגם לקבל יותר סיפוק כשהלקוחות הביתיים יבקשו תוספת.
גם בנוגע לבישול אנחנו מגיעים במצב שונה בכל פעם. לעיתים ביום הבישולים אנחנו מלאים אנרגיה ומסוגלים לתקתק 6 מנות מסובכות במקביל ולפעמים אנחנו לא במיטבנו – ואז מקפידים על מנה אחת ותוספת בעבודה טורית ומסודרת כדי למנוע טעויות ולסיים מהר.
ילדים ואוכל בריא
עם ילדים ואוכל צריך הרבה כישורי משחק מחג הפורים, כדי לא לקבל מתבגרים שאוכלים רק שניצלים וצ’יפס מהמקפיא. אז שניצל ביתי הוא “שניצל ענן”, פרגית על האש הופכת ל”שניצל פסים”, בורגול מתחפש ל”קוסקוס ביתי” (שכולם מכירים מהצהרון), מרק בטטה ועדשים נשאר פשוט “מרק כתום” וכמובן האפונה שמכין הבן הגדול היא היחידה שאחיו הקטן מסכים לאכול. “מיתוג” נכון מאפשר לנו הרבה מרחב ליצירתיות באוכל הביתי ומספק לילד את המקום להתנסות ולגוון את המזונות שלו.
בעזרת המשחק נוכל לשמור על האיזון הדק שבין שעמום לבין עשיית יתר כמו האיזון שמונע מאיתנו לעוף מהנדנדה, ובעקיפין הוא יתרום לנו גם מבחינת הגוף וגם מבחינת הנפש … בדיוק כמו משחק ילדים.