בצק שמרים בסיסי

בצק שמרים בסיסי

בצק שמרים בסיסי תהליך לישה ותפיחה

סדרת השמרים של קונג פוד – פוסטים ומתכונים >

“גם מסע של אלף מילין מתחיל בצעד אחד קטן”, כתב לאו דזה במאה השישית לפני הספירה באחד מהחיבורים הקלאסיים של הפילוסופיה הסינית. הצעד הראשון במסע השמרים מתחיל איך לא ב…בצק שמרים בסיסי. בסיסי לא מבחינת חוסר חשיבותו, אלא בתור המסד (היסודות), שעליו אפשר לבנות בניין גבוה ויציב עד לטפחות.

קשה להסביר את תחושת ריחו המשכר של מאפה שמרים טרי מהתנור. היסודות לכך כוללים גם הבנה בסיסית בעולם השמרים והקמחים אותה ריכזתי עבורכם בפוסט שמרים ++ שפת האפיה של הטבע. מומלץ מאוד לקרוא את הפוסט לפני שמתחילים במסע לבצק שמרים בסיסי.

בצק זה משמש אצלי כבסיס מתכונים רבים – כולל פוקצ’ה, פיצה, לחם ועוגות שמרים. מומלץ להכינו באותו יום אולם אם מסיבות שונות זה לא מתאפשר ניתן להכינו יום לפני ולהתפיח לילה במקרר.

מצרכים

  • חומרים יבשים
    • 500 גר’ קמח לבן [או 250 גר’ קמח לבן ו-250 גר’ קמח מלא]
    • 15 גרם סוכר (כ-4 כפיות)
    • 10 גר מלח (כ-2 כפיות שטוחות)
    • 10 גר’ שמרים יבשים (3 כפיות)
  • חומרים רטובים
    • 320 מ”ל מים [350 מ”ל מים]
    • 30 מ”ל שמן זית
    • ראש עיסה – אופציונאלי (הסבר)

הכנה

  • לישה ביד
    • מערבבים בקערה את כל החומרים היבשים יחד לתערובת אחידה (חשוב שהשמרים לא יהיו במגע ישיר עם המלח או הסוכר אלא רק במסגרת התערובת)
    • יוצרים גומה במרכז
    • שופכים לתוך הגומה את המים החמימים ואת שמן הזית (במידה והוכן “ראש עיסה” מוסיפים גם אותו)
    • מערבבים בקערה עם כף גדולה או עם היד עד שכל הנוזלים נספגים
    • מעבירים למשטח נקי ולשים את הבצק במשך מספר דקות
    • במידה ודביק יש לקמח מדי פעם, אם יבש – להרטיב בכף מים
  • לישה במערבל
    • מוסיפים את כל החומרים היבשים עם 350 גר’ מהקמח בשלב ראשון. מערבלים כ-2 דק
    • מוסיפים רטובים ומערבלים 2-3 דק’
    • מוסיפים את יתרת הקמח (ומוסיפים עוד עד ששאריות הבצק מדפנות הכלי נצמדות לוו לישה)
    • מעבירים למשטח לשים את הבצק במשך כ-5 ד’ (במידה ודביק יש לקמח מדי פעם)
  • בסיום הלישה – מקמחים את הבצק מכל הצדדים, מניחים בחזרה בקערה ומכסים עם מגבת
  • התפחה
    מתפיחים במקום חמים כשעה עד שמכפיל את נפחו [עם קמח מלא זמן התפיחה מתארך לשעתיים עד שלוש]
  • בסיום התפיחה לשים שוב את הבצק על משטח נקי והוא מוכן לשימוש.

בתיאבון

דילוג לתוכן