קוגל – פשטידת איטריות

קוגל – פשטידת איטריות

קח אותי ישר למתכון >
למתכון בתמונות >

קוגל (או קיגל כפי שמכונה על ידי יוצאי פולין) הוא סוג של פשטידה שמקורה אצל יהודי אירופה. היא הוגשה בעיקר בשבת לאחר שהושארה מיום שישי על פלטת שבת. מקור השם הוא ככל הנראה במילה הגרמנית Kugel שפירושה כדור או בעיוות של המילה “עיגול” בעברית – ואכן במקור הקוגל היה נאפה בסיר עגול. לקוגל גרסאות רבות חלקן על בסיס איטריות, תפוחי אדמה תפוחי עץ או קמח.

בירושלים בשוק מחנה יהודה לדוגמא אפשר למצוא מינים רבים של קוגל, אבל לא צריכים לצאת מהבית כדי ליהנות מקוגל ריחני. הקוגל מהיר להכנה כמו פשטידה ויכול לשמש גם בתור מנה עיקרית לארוחת ערב וגם בתור קינוח. קל מאוד גם למכור לילדים את הקוגל בתור פשטידת פסטה (חשוב לא לשלב צימוקים או אגוזי מלך מטעמי בטיחות וגם כי ילדים פחות אוהבים).

לטבעוניים מביננו – עם הסרת הגבינות, החלפת החמאה לדוגמא בשמן קוקוס והביצים בבננה מעוכה או בחצי כוס של רסק תפוחים – ניתן להפוך את המתכון לטבעוני יחסית במהירות.

ניתן לגוון את המרכיבים בהתאם לזמינותם בבית, בדומה לכל פשטידה. האלתור הוא חלק בלתי נפרד מהעיגול של הקוגל – סוגים שונים של איטריות או פסטות, עם גבינות או בלי ותוספות בהתאם לטעם.

בתיאבון

מתכון קוגל / מתכון קיגל

מצרכים

התאמות לטבעוניים ולילדים – בהקדמה

  • 300 גרם איטריות שטוחות דקות או רחבות
  • חצי כוס סוכר חום
  • כפית קינמון
  • 50 גרם חמאה
  • 125 גר’ קוטג’
  • 125 גר’ גבינה
  • חצי כוס אגוזי מלך שבורים
  • חצי כוס צימוקים לבנים
  • 2 ביצים טרופות

הכנה

  • מבשלים איטריות לפי ההוראות על החבילה
  • ממיסים את החמאה
  • מערבבים לפי הסדר את כל החומרים
  • משמנים דפנות התבנית בעזרת החמאה
  • מעבירים תערובת לתבנית ומשטחים.
  • מחממים תנור לחום 180 מעלות
  • אופים 40-50 דקות עד שהשכבה העליונה זהובה או עד שנועצים קיסם והקוגל יבש

מתכון בתמונות

דילוג לתוכן