סמבוסק ביל ג’יבן

סמבוסק ביל ג’יבן

סמבוסק גבינה לבנוני/דמשקאי

סמבוסק לבנוני דמאשקאי

קח אותי ישר למתכון >
למתכון בתמונות >

אוכל הוא לא רק תזונה לחיים – מאכלים מסויימים מהווים חלק בסיסי בזהות של הבית שגדלנו בו וחלק בלתי נפרד מאיתנו. כשאוכלים מנה מסורתית שבוצעה כהלכה היא באה יחד עם קפסולה של זיכרונות שעושים טוב בלב. חלק מהזיכרונות הם ממנות מיוחדות של חגים שזוכים רק פעם או פעמיים בשנה לטעום, וחלקם דווקא של מאכלים יומיומיים שהיו חלק בלתי נפרד מהפסקול של החיים.

הסמבוסק מחובר חזק לפסקול הביקורים אצל סבתא לאה (לילי) וסבא אברהם, זכרונם לברכה. לא היה ביקור בביתם שלא התחיל בחיבוק חם ובהצעה למתאבן של סמבוסק מהקופסה על השולחן שבמטבח.

הצפתית מצפת

מלית הגבינות העשירה שהתגלתה בעת פתיחת המעטפת הפריכה של הבצק המעוטר בשומשום – כמובן אף פעם לא השאירה מקום לספק – פשוט קשה לנשנש רק אחד. ליבה של המלית הוא הגבינה הצפתית הקשה. כשהמשפחה חיה בביירות לא היו מתפשרים ומשיגים צפתית קשה מקורית מצפת . כשעלו לארץ היו סבא וסבתא נוסעים במיוחד לנופש לצפת כדי לקנות את הצפתית הקשה של משפחת המאירי. נתקלתי בוריאציות שונות במקומות אחרים כמו מלית של גבינות עם חצילים קלויים, פלפלים ועוד – אבל אין כמו הבסיס של הסמבוסק הקלאסי של סבתא.

סבתא הייתה קורצת כדורים מהבצק ופותחת ביד כל כדור לעיגול. אפשר גם לרדד את הבצק ולקרוץ עיגולים עם כוס. החמאה במתכון לבצק מחליפה את המרגרינה שהייתה יותר נפוצה בארץ עד לפני מספר שנים – ולמעשה מדובר בהחזרה של עטרה ליושנה. גזירה שווה גם בתחום שמן הזית האיכותי שהיה קשה יותר להשיג בארץ בתקופות מסויימות (ולעיתים הוחלף ע”י שמן הקנולה).

במקור כמובן המתכון הוכן עם קמח לבן רגיל ושומשום רגיל, לעיתים אני מגוון בשילוב של קמח מלא או שומשום מלא על אותו מתכון ללא שינוי. הקמח המלא משנה מעט את הפריכות של הבצק.

קפסולה של טעמים וזיכרונות לפניכם.

מצרכים

  • בצק
    • חמאה – 100 גר’ (אריזה)
    • קמח – 600 גרם (כ-4 כוסות)
    • כפית מלח
    • שמן זית – 1/2 כוס
    • מים – 1/2 כוס (או חלב)
  • מלית
    • 300 גרם גבינות מגורדות
      (צפתית קשה, גבינה צהובה עמק, קשקבל, בולגרית 16%)
    • 2 ביצים טרופות
  • ציפוי
    • 1 ביצה טרופה
    • שומשום – כוס

הכנה

  • בצק
    • להמיס חמאה במיקרו
    • יבשים – קמח ומלח לערבב מעט בקערה
    • להוסיף את החמאה והשמן
    • להוסיף את המים
    • לערבב הכל יחד ולהכין בצק
    • מניחים בצד חצי שעה
  • מלית
    מערבבים את חומרי המלית. אין ברירה חייבים ללכלך את הידיים 🙂
  • הכנת הסמבוסקים
    • מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה בעובי של חצי ס”מ
    • בעזרת כוס או טבעת מתכת (Ring) קורצים עיגולים
    • את יתרת הבצק שולפים מסביב לעיגולים לשים לכדור בצק ומניחים בצד מכוסה במגבת כדי שלא יתייבש
    • במרכז כל עיגול מניחים כפית מן המלית
    • מקפלים את העיגול לחצי ומהדקים טוב בקצוות
    • מקפלים את הקצוות ע”י דחיפת הבצק על ידי אצבע וכך מתקבל עיטור יפה מסביב וסגירה טובה יותר של הסמבוסק כדי שיוכל להכיל ללא הפרעה את קפסולת הגבינות. אפשר גם לעטר עם סגירה רגילה בתוספת סימון עם קצה של מזלג.
    • בתבנית עם נייר אפייה – מניחים את חצי העיגול הממולאים עם מרווחים
    • את הכדור של יתרת הבצק מרדדים שוב וחוזרים על התהליך (עד שנמאס לנו ומרדדים לעיגול גדול כדי להכין ממנו סמבוסק אחד גדול 🙂
  • טורפים ביצה בצלוחית
    • מורחים מספר סמבוסקים בביצה ומפזרים שומשום מעל – עד שכולם מוכנים לאפייה
  • אפייה – בחום בינוני 180 מעלות 20 -25 דק’ עד הזהבה
  • חשוב לוודא שלא נשרף מלמטה

מתכון בתמונות

דילוג לתוכן