קח אותי ישר למתכון >
למתכון בתמונות >
פטריות שיטאקי הן חומר גלם נהדר למנות עשירות ויכול להישמר במזווה לאורך זמן. בשילוב עם ניוקי, קוביות בטטה ועלי רוקט קיבלנו ארוחה מלאה בצלחת אחת – מאוזנת מבחינת הטעמים עם כל הרכיבים.
לצד העדשים, הדגנים והפסטה – תמצאו במזווה שלי בחלקים נרחבים מהשנה גם פטריות שיטאקי מיובשות – כך ניתן יהיה להרים מנות עשירות בזמן קצר.
כיום ניתן למצוא בסופר גם פטריות שיטאקי טריות – אולם לפני שגידלו אותם בארץ המקור העיקרי היה מארזים של פטריות מיובשות שמיובאות מהמזרח הרחוק.
פטריות שי-טאקי
פטריות השיטאקי מתפתחות על גזעי עצים שנפלו באופן טבעי או נכרתו – ומכאן נגזר שמם: “שי” הוא שם של סוג עץ ביפנית, ו”טאקי” היא פטריה ביפנית. פטריות שיטאקי מכילות חומצות אמינו החיוניות לתזונת האדם ונוגדי חמצון, הן עשירות בויטמינים שונים מקבוצת B ובויטמין C וכן במינרלים כגון אשלגן, זרחן, מגנזיום ברזל, מנגן, סידן, אבץ ועוד.
ברפואה הסינית מייחסים סגולות מרפא רבות לפטריות השיטאקי והן נחשבות כבעלות תכונות כגון חיזוק מערכת החיסון, איזון לחץ דם והפחתת רמת כולסטרול.
לפני שילוב הפטריות במנה מומלץ להסיר את הרגל ולהשתמש רק בכיפה. הרגל קשה יחסית ומתאימה יותר לבישול ארוך, כמו מרקים, צירים או תבשילים בבישול ארוך. ניתן גם לבשל את הרגליים בנפרד ואז לקצץ אותן לתוך המנה.
בשימוש בפטריות שיטאקי יבשות, חשוב להשרות אותן במים רותחים או חמים לפי ההוראות על האריזה במשך 30 עד 60 דקות.
בטטה
הבטטה היא מקור לפחמימות, לבטא קרוטן, לויטמינים A, B, C ו-E ולמינרלים כמו אשלגן מגנזיום וברזל. המתיקות העדינה של הבטטה בשילוב התיבול העדין עם שמן שום ביתי על הבסיס הנייטרלי יחסית של הניוקי – מאפשר להשיג איזון מבחינת המנה יחד עם טעמם של הפטריות שנוטה להיות מעט חמצמץ.
הכנת הבטטה מאוד פשוטה – מקלפים, חותכים לקוביות ומערבבים עם מעט שמן שום. מכניסים לתנור בחום של 180 מעלות לחצי שעה.
מתכון מפורט יותר לאנטיפסטי, אפשר למצוא בקישור הבא >.
מצרכים
- 2 בטטות
- חבילת ניוקי
- חבילת פטריות שיטאקי מיובשות
- 2 בצלים
- מלח /פלפל שחור לפי הטעם
- 3 כפות רוטב סויה
- רבע בקבוק יין לבן
הכנה
- מכינים ניוקי לפי ההוראות על האריזה.
- מכינים אנטיפסטי בטטות בתנור
- https://www.kungfood.co.il/recipes/antipasti/
- משרים פטריות שיטאקי מיובשות במים רותחים/חמימים 30-60 דק’ בהתאם להוראות על האריזה – עד לריכוך מלא. מסירים את הרגל של הפטריה (הסבר בפתיח)
- מטגנים טבעות בצל לשקיפות ומוסיפים את הפטריות חתוכות לרצועות (בלי הרגליים).
- מערבבים עד שהפטריות מבושלות (5-10 דק’).
- מוסיפים רוטב סויה ומביאים לרתיחה 3 דק’.
- מוסיפים יין לבן עד לצמצום קל והתנדפות האלכוהול – כ-5 דק’
- מכסים את הסיר וממשיכים באש גבוהה כ-5 דק’
- מנמיכים את האש וממשיכים עד שמרבית הנוזלים מתאדים.
- מתבלים במלח ופלפל שחור לפי הטעם.
- מחברים את מרכיבי המנה בצלחת בסיר או במחבת עמוקה
- שוטפים עלי רוקט ומוסיפים מעל המנה
- בתיאבון